Пасхальне послання митрополита ВОЛОДИМИРА

Пасхальне послання митрополита Володимир-Волинського та Ковельського ВОЛОДИМИРА

всечесним пастирям, преподобному чернецтву і боголюбивій пастві Володимир-Волинської єпархії Української Православної Церкви

А Христос помер за всiх, щоб ті‚ хто живе‚ вже не для себе жили, але для померлого за них i воскреслого(2Кор. 5,15)

ХРИСТОС ВОСКРЕС!

В невимовній духовній радості прославляємо нині «свято із свят і торжество із торжеств» – Христове Воскресіння. Світла пасхальна радість, що сіяє в наших серцях, зігріває нас серед земних турбот, надихає на життя у добрі й любові, дарує нам передчуття власного грядущого Воскресіння.

Христос Воскрес із мертвих, смертю смерть подолав і сущим у гробах життя дарував!

Який глибокий зміст  вміщений у цих святих словах, які змінюють все навкруг і нас самих! Ними скасовуються всі печалі, незгоди і дарується мир і тишина. У них – вся сутність нашої віри і надії, вся повнота вічного блаженства. Наші серця наповнені радістю, коли ми слухаємо пасхальні піснеспіви і споглядаємо красу церковної величі –  Пасхи Господньої  (ірмос 8-ї пісні канона Пасхи).

Ця радість нам дарується Богом не за наші труди посту, молитви, поклонів, хоча ці труди необхідні, щоб зробити наші душі вмістилищами для прийняття благодаті Святого Духу. Ця радість подається нам Господом по Його милості і любові до людей: «Бо так полюбив Бог світ, що віддав і Сина Свого Єдинородного, щоб усякий, хто вірує в Нього, не загинув, а мав життя вічне.» (Ін. 3:16).

Славний пророк Божий Ісаія в Старому Завіті більше ніж за 700 років до Різдва Христового передбачив страждання нашого Спасителя такими словами: «немає в Ньому ні вигляду, ні величі… Та Він узяв на Себе наші немочі і поніс наші хвороби; а ми думали, що він був уражений, наказаний і принижений Богом. Та він уязвлений був за наші гріхи і мучимий за наші беззаконня; покарання світу нашого було на Ньому, і ранами Його ми зцілились. Усі ми блукали, як вівці, зійшли кожен на свою дорогу: і Господь поклав на Нього усі наші гріхи.  Він був побитий, але страждав добровільно і не відкривав Своїх уст… Він поніс на Собі гріхи багатьох і за злочинців зробився ходатаєм. (Іс. 53: 2,4-7,12).

Святитель Григорій Богослов говорив такі натхненні слова про велике значення Воскресіння Христового: «В цей день Великий Христос покликаний від мерців, до яких приєднався. У цей день відбив Він жало смерті, знищив сумні защіпки похмурого пекла, дарував свободу душам. У цей день, піднявшись із гробу, явився Він людям, для яких народився, помер і воскрес із мертвих, щоб ми, відродившись і минуючи смерть, підняті були з Тобою, Воскреслим».

Тайна Воскресіння Христового недосяжна для людського розуму, його глибина безмірна, така,  що і Ангельські Сили можуть лиш благоговійно приклонитися перед цією великою тайною. Та наше серце – звичайне людське серце – може її осягнути. Воскресінням Христовим переможене пекло, попрана смерть і «життя живе»  – ми не розуміємо всієї повноти цих слів, та ми все це відчуваємо, переживаємо досвідом. Мир вам! Не бійтеся! Радуйтесь! — з цими словами постав Господь перед Своїми учнями по Воскресінні, так же звертається Він і сьогодні до усіх нас, хто святкує Пасху Божу спасительну. І ми відчуваємо, як наповнюються миром наші душі, як відступає страх, як входить у наші серця радість- несхожа на радість земну, бурхливу, неспокійну, радість тепла і світла, тиха і покірна, як Сам Господь.

Ось у чому надвеличне значення свята Пасхи – смертному людству даровані свобода і безсмертя. Нездійсненна мрія кожної людини – жити вічно і щасливо – після славного Воскресіння Христового стає реальністю для всіх, хто з вірою приймає цю благу звістку, відкриває гроб свого серця, відкинувши від нього тяжкий камінь зневіри, щоб у ньому возсіяло переможне світло Воскресіння.

Возлюблені у Господі всечесні отці, боголюбиві іноки та інокині, дорогі брати і сестри! В цей світоносний день Воскресіння Христового гуртуйтесь навколо Святої Соборної Апостольської Православної Церкви, бережіть її єдність, охороняйте чистоту Православної віри – у ній лише знайдете спасіння ! Забудьмо про наші пристрасті, гордість, ненависть та егоїзм, знайдімо у своєму серці щирість і доброту, благочестя і смиренність. Через молитву до Воскреслого Господа, добрі справи до ближніх, спасительну віру, любов до земної батьківщини, через наше особисте воскресіння і душевну чистоту, повернімось до життя духовного, сповненого Божественної любові і благодаті».

Дорога моєму серцю Волинська паство!  Поздоровляю вас пасхальною радістю Воскресіння Христового! Премудрість, слово Боже і сила хай будуть з усіма вами! Воскреслий Христос хай дарує вам мир і радість, злагоду й любов, здоров’я та щасливе довголіття! Благаю Бога і Господа нашого Іісуса Христа, щоб Він зміцнив нашу Православну віру, дав надію на спокій і єдність для нашої земної батьківщини, терпіння й спасіння для всіх нас.

З сердечною любов’ю ще раз всіх вас вітаю вічно живими і життєдайними ангельськими словами:

Христос Воскрес! 

Воістину Воскрес!

+ Володимир

Митрополит Володимир – Волинський і Ковельський

Пасха Христова 2019 р.

м. Володимир – Волинський

(28)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *