Великопісне послання архієпископа Володимира

 Великопісне послання
архієпископа Володимир-Волинського і Ковельського ВОЛОДИМИРА,
пастирям та пастві Володимир-Волинської єпархії
Української Православної Церкви

Посту… радіють святі пророки, його прославляють апостоли і мученики,
тому, що всі вони невтомно із ревністю подвизалися в пості.
(Преподобний Єфрем Сирін)

Дорогі отці, брати і сестри

Ось і знову, з ласки Всемилостивого Бога, ми дочекалися святої Чотиридесятниці – найкращого часу для стяжання благодаті Святого Духа, часу покаяння, часу очищення душі і тіла, наповнення іх Божественною енергією для оновлення сплячої у гріхах людини. У ці благословенні дні Православна Церква пропонує всі необхідні засоби для щирого покаяння, навчає численними прикладами зі Старого і Нового Завітів, звершує хвилюючи молитви та піснеспіви, які торкаються кожного серця, перетворюючи його з кам’яного на плотяне (пор. Ієз. 11, 19).. Покаяння – це шлях до правдивого християнського життя, до спасіння душі. До цього нас закликає і сам Спаситель говорячи: «Покайтеся, бо наблизилося Царство небесне» (Мф. 4.7.)

Піст – справжня школа покаяння, в якій духовно вдосконалюючись, кожен християнин щорічно все більше і більше заглиблюється в найпотаємніші куточки своєї душі, посилюючи віру і змінюючи своє життя. . “Покаяння двері, відкрий мені Життядавче!” Для окремих людей піст складається з певної кількості формальних правил: обмеження в їжі, утримання від танців і розваг. На жаль, ми забуваємо про стан нашої душі, розум, серце. Кожна людина повинна зрозуміти, що піст – це, насамперед, дотримання духовних цінностей і спілкування з Богом. Пам’ятаймо, що «не хлібом єдиним жива людина». Мета посту – звільнення людини від беззаконної деспотії плоті, тому що це є наслідком первородного гріха.

Піст – цінний дар Божий, який необхідний усім: як багочестивим християнам з досвідом у духовному житті, так і неофітам , які тільки крокують стежкою воцерковлення. Піст – захист і непереможна зброя тіла Піст звільняє від рабства і дає свободу. Піст – знищення смерті і звільнення від гніву.. Піст, возносить тих, хто любить його на небеса, поставляє їх перед Христом і вводить у спілкування із святими.

Важливо пам’ятати, що із постом пліч-о-пліч крокує молитва. (Мф. 17, 21; Діян. 14, 23, 1 Кор. 7, 5). Саме тому, в період святої Чотиридесятниці Церква Христова молиться набагато більше, ніж в іншому часі богослужбового року. Вірні у Великому пості намагаються частіше, не лише у неділі та свята, відвідувати храм, при цьому необхідно зосереджуватись на молитві, відкинути від себе гордість, норовливість, розсіяність. Тільки смиренна молитва буде почута Богом і тоді Його благодать допоможе очистити себе від гріховних нахилів, як тілесних так і духовних. Зі слів Спасителя ми знаємо, що рід «піднебесних духів злоби» перемагається тільки постом і молитвою.

Всечесні отці, дорогі у Христі брати і сестри!


Вступаючи у подвиг Великого посту, радісно зустріньмо час очищення, посилюючи молитву, помножуючи милосердя і примиряючись з ближніми. Традиційно у Православній Церкві в прощену неділю усі християни просять один в одного прощення. Прошу пробачити і мені мої гріхи, якщо когось не зрозумів, не вислухав, образив чи засмутив.

Нехай Всемилостивий та Всемогутній Господь допомагає нам гідно провести Великий піст, щоб в духовній, неземній радості зустріти Світле Христове Воскресіння.

+ Володимир,
архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський
м. Володимир-Волинський 2016 р. 

(33)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *