Медовий Спас

8adb68e9397e14 серпня православні святкують Медовий Спас або як щей ого називають свято Маковія, який по церковному календарю називається днем семи мучеників Макавєєв.

З цього дня починається Успенський піст, який веде нас до одного  з найбільших релігійних свят , – Успінню Пресвятої Богородиці. Цей піст триває два тиждні і по своїй строгості прирівнюється до Великого посту.

Відповідно до джерел християнських богословів це свято було встановлене в Візантії в 1164 році на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. В цей день перед битвою оновилась ікона Божої Матері.

В цей день згадується Животворящий Хрест Господній. На Всенічному бдінні виносять Хрест, а після Літургії звершується водосвятний молебень.

В цей день вшановують пам’ять сімох святих мучеників – братів Маккавеїв Авіма, Антоніна, Гурія, Єлеазара, Євсевона, Аліма і Маркелла, та матір їхню Соломонії і учителя Єлеазара, які постраждали за відмову прийнСьогодніяти язичництва і в 166 році до н. е. прийняли мученицьку смерть.

Традиційно 14 серпня в храмах святять воду, квіти та мак. Так як Медовий Спас співпадає з часом другого збору меду то святять також і мед нового врожаю.

(192)

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *